Bld. Belvedere nr. 7
Onești (BC)
Tel/Fax: 0234 321 630
lic_frieremia@yahoo.comIeremia - istorie şi spiritualitate capucină
pe meleagurile României

 

Vineri, 28 octombrie 2016 ca un preambul la sărbătoarea dedicată  beatificării  fratelui Ieremia, în sala de festivităţi a liceului s-a desfăşurat activitatea de lansare a proiectului educativ cu titlul

„IEREMIA - ISTORIE ŞI SPIRITUALITATE CAPUCINĂ PE MELEAGURILE ROMÂNIEI”.

  Click pe imagine pentru a vedea albumul foto
   

Proiectul este organizat pentru anul şcolar 2016-2017 cu ocazia aniversarării a 33 de ani de la ridicarea la cinstea altarelor a fratelui nostru român Ieremia, prin conferirea titlului de „fericit” şi a 9 ani de când, de la Napoli, i-au fost aduse moaştele, în Cripta Sanctuarului „Fericitul Ieremia”, al Ordinului Fraţilor Minori Capucini din Oneşti, şi a celor 25 de ani de prezenţă capucină pe meleagurile româneşti.

Aceast proiect îşi propune să facă cunoscut elevilor activitatea, munca şi spiritualitatea Ordinului Fraţilor Minori Capucini în cei 25 de ani de existenţă în România.

Obiectivul principal al proiectului urmăreşte creşterea spirituală şi cultivarea sentimentului de fraternitate între elevi în vederea trăirii unor sentimente de respect şi preţuire faţă de toţi cei care şi-au adus contribuţia pentru dezvoltarea spiritualităţii comunităţii noastre.

 Într-un cadru festiv şi deosebit de cald, elevii liceului însoţiţi de profesorii lor au avut plăcerea să fie gazde pentru câţiva invitaţi de suflet: pr. Ubaldo Oliviero - Rectorul Sanctuarului „Fericitul Ieremia” şi unul din primii fraţi care, în urmă cu 25 de ani, păşea pe meleagurile româneşti pentru implantarea Ordinului; Fr. Petre-Marian Ianoş – primul frate capucin român după fericitul Ieremia, Pr. Lucian Iosif Dumea - custodele fraţilor capucini din România şi Pr. Cristinel Ghiurca - directorul liceului.

Fr. Marian, pătruns de adânci emoţii, a prezentat  un material istoric despre prezenţa Ordinului Fraţilor Minori Capucini în România.

Pr Ubaldo a povestit cum a ajuns el să fie misionar în România, despre demersurile care s-au făcut la Roma pentru repatrierea moaştelor Fericitului Ieremia şi despre toată activitatea Pr.Eduard Sechel, care a dorit cu ardoare ca acestea să fie aduse la Oneşti.

La sfârşitul acestor momente de împărtăşire, au luat cuvântul Pr. Lucian şi Pr. Cristinel, care au ţinut să mulţumească celor doi antevorbitori pentru mărturia dată elevilor şi profesorilor, pentru exemplul lor de devotament şi credinţă.

Activitatea a continuat cu un moment artistic şi rugăciunea rugăciunea pentru canonizarea fericitului ieremia, urmând să fie finalizată cu Sfânta Liturghie din data de 30 octombrie 2016 începând cu ora 10:30 la Sanctuarul Fericitului Ieremia din Oneşti, prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi.